Siteye Fon Müziği Ekleme

Yayınlandı: Nisan 23, 2012 / Html & Css
Etiketler:, , , ,

Siteye arkaplan müziği eklemenin bir çok basit ya da karmaşık yolları var. Site içerisinde gezinirken şarkının tekrardan başlaması ise en büyük sorun.Bunun için anlatacağım çözüm : Frameset kullanarak eklemek

Özetle frameset’i içerisinde html sayfaları gösteren bir html sayfası olarak düşünebiliriz. Yani 1 html sayfasının içerisine başka html sayfalarını çekebiliriz. En basit örneğini vermek gerekirse sözlük siteleri. Solda konu başlıkları akarken ortadaki sayfa hiç değişmiyor. index.html sayfasının soluna basliklar.html sağına ise icerik.html sayfası konmuş gibi düşünebiliriz.

Gelelim arkaplanımıza müzik eklemeye;

1 ) music.html adıyla bir html sayfası oluşturuyoruz ve içerisine sadece aşağıdaki kodları yazıyoruz.


src=”a.mp3″
loop=”false”
hidden=”true”
autostart=”true”>
</embed>

2 ) Sitemizin anasayfasının index.html ya da index.php ya da index.aspx olan adını değiştiriyoruz. Bu tamamen size kalmış bir şey adını istediğiniz şekilde koyabilirsiniz. Ben indexiki.html olarak koyuyorum.

3 ) Sıra geldi frameset kullanmaya. Yeni bir sayfa oluşturup adını index.html olarak ayarlıyoruz. Bu bizim esas anasayfamız olacak. İçerisine aşağıdaki kodları yazıyoruz.

<html>
<frameset framespacing=”0″ border=”0″ frameborder=”0″ rows=”0,*”>
<frame name=”Navigationsframe” target=”Hauptframe” src=”music.html”>
<frame name=”Hauptframe” src=”indexiki.html”>
</frameset><noframes></noframes>
</html>


Bu kodda tek bir html sayfasında hem music.html hem de indexiki.html sayfamızı gösteriyoruz. Yukarıdaki sayısal değerleri değiştirerek görünümle oynayıp frameset’i daha iyi kavrayabilirsiniz. rows=”0,*”  yazmamızın sebebi ilk frame’e 0 px diğerine ise kalan bütün kısmı veriyoruz. Böylece arkaplana şarkımızı ekliyoruz ve hiç gözükmüyor. Ayrıca sayfayı değiştirdiğimiz sürece de değişmiyor.

 

Gelelim dezavantajlarına. İndex sayfasından diğer sayfalara geçtiğimizde adres çubuğundaki adres değişmeyecek. Yani biz altta iletişim.html sayfasını görmemize rağmen adres çubuğunda index.html gözükecektir. Çünkü index.html sayfamıza iletisim.html ‘yi çekiyoruz.

yorum
  1. semihsss dedi ki:

    Daha detaylı anlatman mümkün mü acaba. düzenleme yaparken ana sayfayı göremiyorum.

    • cagatayabay dedi ki:

      Düzenleme yaparken ana sayfayı görememekten kastın nedir tam olarak ?

      Burada yaptığımız işlem 3 adet web sayfası oluşturmak ve birini diğerinin içinde 0px lik bir şekilde göstermek.

      a.html , b.html ve c.html diye 3 adet sayfamız olsun. a.html’in içeriğinde mp3’ümüzü çaldıracak kod yazılı olsun. ( Yazıda var bu kod )
      b.html de bizim sitemizin herhangi bir sayfası olsun. c.html de de 100% olacak şekilde b.html’i çağırıyoruz. 0px olacak şekilde de a.html dosyamızı çağırıyoruz. Böylece kullanıcı c.html’in içerisindeki b.html ile siteyi gezerken , a.html’de sürekli olarak müziği çalacaktır. Temel olarak mantık bu.

Yorum bırakın